Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха нивата на реките. На

...
Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха нивата на реките. На
Коментари Харесай

След наводненията: Прелели язовири и реки, няма места без ток

Обилните проливни дъждове от последните дни покачиха равнищата на реките.  На места те излязоха от коритата си и провокираха наводнения и свлачища и затвориха пътища. Влошената метеорилогична конюнктура стана причина за прекъсване на тока, евакуация на популацията и оповестяване на бедствено състояние в няколко обитаеми места.

От през днешния ден Агенцията за обществено подкрепяне стартира приема на заявки за  отпускане на еднократна помощ от 375 лева на потърпевшите.  Служители от дирекции „ Социално подкрепяне “ ще се включат по места в сформираните от общините комисии за  оглед и оценка на нанесените вреди , съобщиха от организацията.

Право на помощ ще имат притежателите на законно издигнати и единствени жилища  или лицата, които имат учредено вещно право на прилагане на тези жилища.
Не язовир „ Студена “ е повода за обстановката в Перник
Изпускането на язовир „ Студена “ не е закъсняло и той не е отговорен за наводненията в Пернишко поради изобилните дъждове . Това сподели пред bTV екоминистърът Емил Димитров. „ Ако го оставим на половина цялостен, ще кажете за какво оставихте града без вода. Има си планове. Когато в този момент пристигна огромната вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, с цел да може да помогнем на реката “, изясни Димитров.

Той е на мнение, че река Конска е повода за наводненията . „ Реката сега има над 100 л/кв.м. Тя другояче е бързей, а в този момент стана като Дунав “, добави той. „ Язовир „ Студена “ сега има следено минимално изпускане и то ще бъде още към две седмици. Язовирът в този момент извърши ролята на буфер и точно този запас, който бяхме оставили, оказа помощ надолу по реката “, разясни Емил Димитров. По думите му Перник има задоволително вода за година и половина напред.

Вчера вечерта министър председателят Бойко Борисов персонално посети Пернишко, с цел да ревизира каква е обстановката там след оповестеното отчасти бедствено състояние.  „ Най-важното до този миг е, че няма жертви и потърпевши.  Трябва да опазим хората. Материалните вреди ще ги покрием , ще използваме и Фонда за бедствия и повреди ”, заяви министър-председателят.
Няма места без ток
Ситуацията в страната се възстановява,  обстановката по отношение на метеорологичната условия се следи непрестанно, следят се равнищата на язовирите и където е належащо се изпускат следено. Всички виновни институции са в цялостна съгласуваност между тях и в подготвеност за реагиране, в това число и на сигнали на жители. Това стана ясно на среща при министър-председателя Бойко Борисов, оповестиха от държавната пресслужба.

Електропреносната система в страната е под надзор, местата, на които електрозахранването е било прекратено, към този момент е възобновено “, рапортува министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че спешните екипи са усилени и имат цялостна подготвеност да поемат сигнали.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР